2.9.12

Bli med på nye utfordringer !


En av gutta som synger i koret, kom til oss da han flytta tilTromsø. Han hadde lyst å synge i kor, men ikke mannskor, og så ble det Blandakoret Nordaførr. Vi skal være kjent for å ta godt vare på de mannfolkene vi har, og så var det noe med repertoaret. Vi synger på samisk, russisk og afrikansk, vi synger drikkeviser, gamle og nye arbeidersanger.

Nordnorsk repertoar har vi også, og så – til neste år er det 100 år siden kvinner fikk stemmerett. Da har vi planer om å lage et program rundt det. Kanskje ikke ”så mandig?”, men legger vi inn litt humor og nostalgi, så kan det være noe som også fenger mannfolk - som synes kvinnfolk er ålreit, - og som kanskje har litt fritid og en sanger i magen?

Et av tiltakene i høst blir et korseminar 13. og 14. oktober, der vi skal få opplæring i stemmebruk. Det er lenge siden vi har hatt denne typen seminar, så kormedlemmene ser fram til å møte Lillian Jensen. Hun har praksis fra konservatoriet og HT, synger sjøl i kor og er utdannet til å gi oss korister et løft i hvordan få mest mulig sangkraft ut av stemmene våre.

Høstens øving er så vidt kommet i gang. Vi øver hver mandag på Tromsø maritime skole (Sjømannsskolen) fra kl 1900 til 2130. Vi er om lag 35 medlemmer. Noen kommer og noen går, og vi skal ikke legge skjul på at vi nok gjerne skulle hatt flere mannsstemmer, men alle er velkommen.

Blandakoret har faste oppdrag, som på samisk nasjonaldag, kvinnedagen 8.mars og arbeidernes frihetsdag 1. mai. Over tid har vi et repertoar som passer til disse dagene, og som nye kormedlemmer blir trukket med i. I tillegg har vi egne større, årvisse konserter. De par-tre siste årene har titlene på konsertene vært ”Maribel – lita jente i krigen” ”Kor va du da havet steig?”, ”Jorda rundt med Nordaførr” og Finnmark-konserten ”Midt i verden”.

En god hjelp for både nye og gamle kormedlemmer er lydfiler til alle sangene, som vi skal øve inn. Vi får naturligvis utlevert noter og tekstark, men også disse lydfilene, som sendes over internett. Dirigenten vår, Sidsel Aarseth, er superflink til det, og mange i koret erkjenner at hadde det ikke vært for lydfilene, hadde det vært vanskelig å lære alt som ønskes.

Det er snart 40 år siden Blandakoret Nordaførr ble etablert som en del av Rødt-kort-bevegelsen. Neste år har vi faktisk jubileum. Vi har tanker om at gamle perler fra repertoaret vårt skal leites fram for å inngå i et aktivt repertoar, som vi kan synge på formelle og uformelle sammenkomster og ellers i lystige lag.

Noen sanger som ikke er ”så gamle” skal vi synge allerede søndag 9. september. Da skal koret opptre på en solidaritetskonsert i Karmelittklosteret sammen med andre aktører i det flerkulturelle Tromsø. Vi plukker noe gresk og afrikansk, og opptrer til inntekt for ”Clap hands” et prosjekt hvis inntekter går til malariabekjempelse i Gambia – som en del i Tromsø har et nært forhold til.
Blandakoret Nordaførr glade for å kunne opptre ikke bare på de ”faste” dagene, men også på dager som organisasjoner kan ha, private åremålsdager eller være seg årsmøter eller landsmøter som er lagt hit til byen. Og nå, satses det på en aktiv oppstart på sesongen 2012-2013.

27.4.12

Konsert 9. og 10.mai


Blandakoret Nordaførr inviterer til konsert 9. og 10. mai på Lillescenen på KulturHuset. ”Maribel – lita jente i krigen” handler om krig, men også om håp og solidaritet. Geirr Lystrup har skrevet teksten og de fleste melodiene til konserten om Maribel.

Vi møter ei jente som minnes livet i landsbyen - et sted i verden; Moras glade latter, katta som mjauer, redselen når soldatene kommer, og så tapet å miste bestevennen, filledokka Felicia.

Skolejenta er den eneste overlevende i sin landsby. Hvordan orker hun å leve videre? 

Noen av sangene i Maribel har preg av folkemusikk. De speiler et spekter av følelser. Fortvilelse og smerte, men også lekne tekster og melodier, harselas med diktatoren, så vel som optimisme og håp..

Geirr Lystrup kjenner de fleste som en engasjert forfatter, musiker og visesanger. Han observerer her i landet, men har også reist ut i verden. Inntrykkene da har blitt til lyriske og varme sanger, sanger om mennesker - kanskje ikke minst barn – som han har møtt i Asia, Afrika og Europa.

Mange visealbum og barneplater har det blitt, og Geirr Lystrup er berømmet med en rekke priser, som Prøysenprisen og flere Spelemannpriser. Sangen om Yebo vil være kjent for mange.

Hvordan møter vi Maribel når hun kommer til Tromsø
Det er lenge siden vi hadde krig i Norge, men konserten om Maribel holdes samme uka som vi markerer at det snart er 70 år siden vi ble en fri nasjon etter fem år med krig.

Maribels møte med krigen ligner på det mange opplever i verden i dag. I Tromsø er det mange hundre som har vært ofre for krig og som har kommet hit fra krigsherjede land. Det kan være tung bagasje å ha med seg.

Gir vi disse våre nye innbyggere en utstrakt hånd? Blir de en del av vår hverdag? Ja, skulle nå Maribel komme til Tromsø: Hva trenger hun da? Hva møter henne?

Redd Barna skal nå i mai lansere en kampanje til støtte for barn som er kommet hit som asylsøkere eller flyktninger. Redd Barna er kanskje mest kjent for å hjelpe barn i andre land.
Nå vil organisasjonen engasjere seg enda tydeligere i hvordan barn har det i Norge, også de fra fremmede land, når de først er kommet hit. Møter de mest vanskeligheter eller får de muligheter til å skape seg et nytt og godt liv for seg og sine?

Blandakoret Nordaførr framfører konserten om Maribel sammen med musikerne Bjørnar Løvhaug (gitar), Pål Thorstensen (bass), Jose Oliveros (cello) samt Håkon Skog Erlandsen (saxofon). Solist Elise Varne gir også farge til konserten. Dirigent er Sidsel Aarseth.

Mikis Theodorakis har laget en melodi til Maribel-konserten, med arrangement av A Skøld/P.A. Olsen. De øvrige sangene er arrangert av Jon Fylling og dirigent Sidsel Aarseth.
Plakaten er ved Ellen-Marie Beck.